Cei ce cântă la altă MASĂ

Dacă acum trei ani, la un spectacol regizat de minunatul Eugenio Barba, primeam răspunsul la bizara întrebare “Câte lucruri poţi face cu o bucată de lemn”, tura aceasta aflu ce poţi face cu mai multe lemne. Sau mai bine zis, răspunsul venit din Polonia, mi-a transmis timp de o oră, ce poţi cânta cu mai multe lemne.

the-table-KARBIDO-foto-KARBIDO-0008

Ei bine, cam tot, căci la “Masa cu sunete”, spectacolul regizat de Karbido (în cadrul Focus Polska), se petrec nişte lucruri de o sonoritate nemaiauzită. M-a surprins şi hang-ul, anul trecut, dar de-atunci am mai auzit şi văzut prea multe, dar nu cred că o să văd curând oameni pe stradă cântând la mese. Acea altă masă la care au cântat luni la Teatrul Gong cei patru artişti polonezi (Michal Litwiniec, Pawel Czepulkowski, Igor Gawlikowski, Marek Otwinowski), este una ticsită cu instrumente şi microfoane şi mai ştiu eu ce, din care cei patru ar putea face concerte mari pe scene serioase.

Cu masa în spinare, polonezii au venit la Sibiu să ne arate ce înseamă cu adevărat libertatea prin muzică. Înseamnă ceva rupt din imaginaţia fără limite a unor oameni cu experienţă muzicală, care s-au rupt de convenţii… s-au pus la masă şi… două luni nu s-au ridicat de acolo, până nu au făcut-o să cânte.

E drept, cântă într-un fel de nu-ţi vine să-i trimiţi la altă masă. De jale, de dor, cu foc, ironie, electronic, rock şi şuierat. Concertul la care am asistat e supranumit „A Maple Swish-And- Shush, sau a Piece For Four Men And a Table”.

Sau, pe scurt şi pe auzite, cu toate că nu se compară cu experienţa live, minunaţi-vă şi voi:

Şi… pentru că nu-s oameni surprinzători doar când sunt aşezaţi la masa cu sunete minune, aflat-am că Michal Litwiniec are ceva bar în Polonia, loc unde l-a cunoscut pe un tânăr portughez ce urma să vină spre România (Cluj), în aceeaşi zi cu artişti, aceştia l-au luat cu el direct la Sibiu, l-au impresionat cu show-ul lor şi l-au şi găzduit. Asta numesc eu baftă! 🙂

Sursa foto: sibfest.ro

Diana Written by:

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *