Omul care păcăleşte minţile cu sinceritate

cristian gog cuiCine este Cristian Gog?… nu prea mai reprezintă o noutate printre români. Când am aflat eu de el, ştiam că e un blogger clujean care spune că e mentalist. Apoi l-am văzut la câteva evenimente de-ale bloggerilor cum îşi băga un cui în nas sau surprindea cu diverse “giumbuşlucuri” de neaşteptat, audienţa. După faimosul concurs TV la care a participat şi pe care l-a şi câştigat, fiind susţinut puternic, printre alţii, şi de bloggerii clujeni, nu e foarte greu să explici azi cuiva cine Cristian Gog. Mai greu de explicat este cum face şi ce face mentalistul clujean. Am stat puţin de vorbă cu el; secretele nu şi le dezvăluie, însă antrenamentul şi munca pe care o depune pentru a deveni tot mai bun, nu mai reprezintă un secret. Vă invit să citiţi mai multe despre pasiunea lui magică.

Hai să ne jucăm puţin. Să presupunem că nu mi-am pregătit întrebări, presupunând că vei prevedea ce vreau să te întreb.

Bine, poate pentru asta nici nu trebuie să fii mentalist, la câte interviuri ai participat până acum. Care e răspunsul tău pentru prima întrebare dintr-un interviu? Aia clasică, cea cu care mereu sar în faţă curioşii ca mine?

Hai să vedem. Cam aşa ar suna răspunsul meu: pasiunea pentru iluzionism o am încă din copilărie. Tatăl meu a fost cel care m-a atras în această lume fascinantă, el fiind primul care mi-a arătat câteva trucuri cu cărţi, monede şi chibrituri. Aşa mi-am găsit “jucăriile preferate”. Mentalismul l-am descoperit mai tarziu, în timpul facultăţii şi pot să spun că a fost „dragoste la prima vedere”.

Erai în Anglia când te-am contactat, cum a fost, ai fost în interes de „mentalizare”?

Da, se poate spune şi aşa. Am fost la convenţia FISM, eveniment dedicat în întregime magicienilor din toată lumea, care are loc o dată la trei ani. Ce pot să spun… ce îşi poate dori mai mult cineva din domeniul iluzionismului când participă la un eveniment cu magicieni din toate domeniile, competiţii, demonstraţii, prelegeri. E magie la tot pasul. Un singur cuvânt este potrivit pentru a descrie şi la propriu şi la figurat tot ce am văzut şi am simţit: M.A.G.I.C.

Care e diferenţa dintre un mentalist şi un magician?

Pe scurt, un mentalist este şi magician, în timp ce un magician nu este şi mentalist. Ceea ce vreau să spun este că, la bază, orice mentalist este magician – cunoaşte principiile de bază ale iluzionismului clasic. Doar că aici nu avem flăcări, iepuraşi, animatoare. Aici vorbim de magia gândurilor, de magia minţii.

gog pahareTe foloseşti de aptitudinile tale şi în viaţa de zi cu zi? Nu mă refer neapărat la “cititul gândurilor”, dar poate te foloseşti de ce-ţi transmit anumite gesturi, priviri, detalii.

Bineînţeles! Principalul atu ar fi că reuşesc să comunic mult mai uşor cu cei din jur, folosindu-mă de tot ceea ce înseamnă comunicarea nonverbală. În plus, se pot anticipa şi anumite acţiuni ale celor din jur. Pentru mine este o provocare şi un antrenament zilnic să încerc „să văd dincolo de vorbe”.

Care a fost primul truc pe care l-ai făcut, cel mai vechi pe care ţi-l aminteşti?

Primul truc pe care l-am făcut a fost unul cu cărţi de joc pentru că erau cele mai la îndemână „jucării”, ca să le zic aşa. Dacă mi-aduc aminte bine era un truc în care rugam pe cineva să îşi aleagă o carte şi să o ţină minte. După aceea, urmau câteva etape în care împărţeam cărţile în grupe diferite, trei grupe, apoi două, iar în final îi spuneam cartea pe care şi-a ales-o.

 Ce te-a îndemnat să-ţi dezvolţi trucurile?

În primul rând aş vrea să menţionez faptul că evit pe cât se poate să le spun trucuri, prefer să le numesc “efecte”. Nu m-a îndemnat ceva anume… acest lucru cred că vine “la pachet” cu pasiunea pentru acest domeniu. Un iluzionist adevărat va căuta mereu să îşi “dezvolte” aptitudinile, să le perfecţioneze şi în acelaşi timp să se perfecţioneze. Şi, credeţi-mă, mereu este loc de mai bine.

Cum s-a transformat viaţa ta după câştigarea concursului “Românii au talent”? Am observat că în ultima vreme eşti tot mai prezent la diverse emisiuni TV şi nu numai. Cum te simţi în ipostaza asta?

Acest concurs mi-a oferit şansa să am jobul ideal, să fac ceea ce îmi place, să trăiesc din pasiune. Ceea ce mă bucură şi mai mult este faptul că am reuşit, cred eu, să promovez destul de bine acest domeniu în România. Şi sper că o să reuşesc şi în continuare să fac acest lucru. În acest sens, prezenţa mea la diverse emisiuni TV nu poate fi decât de bun augur şi profit de aceste ocazii pentru a promova ceea ce fac şi pentru a aduce puţină magie în viaţa noastră. Trebuie însă să vă spun că viaţa mea s-a schimbat complet şi a devenit cu adevărat magică de când am devenit tătic… este cel mai frumos sentiment din lume.

gog talent

Văd că eşti tot pe drumuri şi poate, mai mult ca orice, ţi-ai dori să poţi călători cu puterea gândului. De unde mai ai energie să organizezi şi să participi la atâtea evenimente, să petreci timp şi cu familia ta?

Da, într-adevăr, în ultima perioadă am foarte multe evenimente şi sunt foarte mult timp plecat, atât în ţara cât şi în străinătate. Este destul de obositor, mai ales cu drumurile din ţara noastră, dar… revin la ce am spus mai devreme. Am sanşa să fac ceea ce îmi place şi chiar şi numai gândul acesta este o sursă continuă de energie. Recunosc însă, ce este cel mai greu… timpul mult mai scurt petrecut cu familia, însă asta mă face să apreciez cu adevărat toate momentele în care suntem împreună.

dragogbeteCum ţi-a venit ideea cu “DraGOGbete”, cel mai recent proiect personal?

Ideea ne-a venit – pentru că nu a fost doar a mea, ci a echipei cu care colaborez – după ce, de Crăciun, am participat la un eveniment caritabil unde am dus un brad, destul de greu, făcut doar din linguri îndoite. Atunci ne-am dat seama că lingurile pe care le îndoi pot avea mai multe “utilizări”. Având destul de multe cereri de astfel de linguri, ne-am gândit că sărbătoarea de Dragobete ar fi o ocazie bună pentru a oferi ca premiu o lingură îndoită pentru cea mai frumoasă şi magică declaraţie de dragoste postată pe blog şi pe pagina de facebook.

Ce mai plănuiești?

Am mai multe proiecte în plină desfăşurare: acum în primăvară începem un turneu în ţară cu un spectacol  de mentalism, iar pentru toamnă pregătim un festival de magie. Nu vreau să dau prea multe detalii, oricum va fi magic. În ceea ce priveşte proiectul meu de suflet, „Nepoţi de Crăciun” (n.red. care se desfăşoară din 2010 la Polus Center) sper să ajungă la un alt nivel anul acesta şi sper că tot anul acesta vom reuşi să pornim şi un al doilea proiect, care deja îmi este tare drag şi care se adresează de această dată copiilor.

Ce sfaturi ai pentru cei care vor să facă pe mentaliștii?

Să nu facă doar pe mentaliştii, să încerce să DEVINĂ mentalişti! Şi dacă îşi doresc cu adevărat acest lucru, bineînţeles că vor reuşi. Dar trebuie să ştie că asta înseamnă multă muncă… Sfaturi? Să studieze cât pot de mult, să exerseze mereu, într-un cuvânt: să se dedice.

gog

Sursa foto: Arhivă personală Cristian Gog

Articol publicat în Revista Bulevard

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *