Regele Lear – capodoperă taiwaneză la FITS 2012

Așa mult îmi plac spectacolele care încep cumva într-un stil nu tare intrigant, dar care te atrag prin imagine, după care izbucnesc și nu te mai lasă până la final să-ți ridici ochii picați în gură.

“Regele Lear”, văzut la Teatrul Național “Radu Stanca” în cadrul festivalului, cred că se numără printre minunățiile acestei ediții.

Taiwan soseşte la Sibiu prin Contemporary Legend Theatre, cu un spectacol unic, „Regele Lear”. Personajele piesei lui Shakespeare sunt jucate de această dată de un singur actor, iar orchestra Operei din Beijing întreține atmosfera, printr-un stil aparte. Actorul Wu Hsing-Kuo joacă rolul regelui Lear într-o manieră unică. Este traumatizat atât fizic, cât și mental. Reușește să transmită cele mai puternice stări prin cântece, gesturi, postură și costumație. Actorul devine pe scenă un maestru al expresivității faciale.

De asemenea, nu sunt lăsate departe nici mișcările de dans specifice teatrului modern, în special în cazul umilințelor îndurate de rege. Acesta interpretează toate personajele, actul II culminând printr-o varietate deosebită de stări și scene, oferite de un singur om. La un moment dat chiar ai impresia că scena e plină de personaje. Spectatorul de lângă mine nu poatea să creadă că e vocea lui, atunci când actorul a intrat în rolul personajelor fetelor regelui și a cântat pe diferite voci. Eu încercam să-mi țin gura închisă și căscam ochii cât mai larg pentru a cuprinde toate culorile și ritmurile de pe scenă.

sursa foto

Diana Written by:

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *